GYIK

1. Hívhatok-e barátokat, barátnőket, jöhetek-e akár a párommal?

Természetes igen, a VMG flotta vitorlázás célja, hogy egyéni jelentkezőknek, barátoknak, baráti társaságoknak, vagy akár pároknak nyújtson felejthetetlen élményt az Adrián vitorlázva.

2. Jöhetek a családommal, hozhatom-e a gyerekemmel?

Igen, persze, hisszük hogy a VMG flotta vitorlázás remek kikapcsolódást és élményt jelenthet családoknak. Tapasztalatunk szerint 5-6 éves kortól már gyerekek is tudják élvezni ezt a fajta kikapcsolódást.

3. A szolgáltatás ára tartalmazza az oda és hazautazás költségeit?

Nem. Az ár továbbá nem tartalmazza a kauciót, ami a helyszínen letétbe helyezendő, a baleset és poggyászbiztosítást és az étkezést.

4. A részvételi díjon felül milyen egyéb költségekkel kell számolnom?

Egyéb felmerülő költség a helyszínre történő utazás költsége, az előzetes bevásárlás költsége, illetve a költőpénz. Ezen kívül készülni kell a hajó kauciójára, de ez a túra végével visszajár, amennyiben nem történt károkozás a hajón. Addicionális költséget jelenthet a baleset és poggyászbiztosítás, amennyiben valaki előzetesen kötni kíván magának ilyet.

5. Hogy jutok a helyszínre, hogy ha nincs kocsim?

A helyszínre a lejutás egyénileg történik, de segítünk összehozni a résztvevőket, hogy könnyebb legyen összeszervezni a lejutást.

6. Szükséges útlevelet magammal hozni?

A jelenleg érvényes szabályozás szerint Horvátország területére nem csak útlevéllel lehet belépni, elegendő kártyaalapú érvényes magyar személyi igazolvány, vagy jogosítvány.

7. Milyen öltözékkel készüljek?

A túra tervezett időpontjában Horvátországban már kellemes idő várható (nappal 20 fok feletti), de azért érdemes felkészülni hűvösebb, illetve nedvesebb esős időre is. A szokásos ruházat mellett érdemes készülni világos talpú sportcipővel, váltás cipővel, melegebb pulóverrel, könnyed nyári sapkával és esőkabáttal, széldzsekivel és természetesen egy fürdőruha sem foglal sok helyet!

8. Van-e valami speciális dolog, amit érdemes hoznom?

Felkészülve a nyárias, napos időre, hasznos lehet napszemüveg és naptej bekészítése. Aki aktív szerepet szeretne vállalni a vitorlázásban is, annak hasznos lehet egy vitorláskesztyű. Aki hajlamos tengeri betegségre, annak nagy segítség lehet Dededalon, vagy a Stugeron nevű gyógyszer beszerzése (utóbbi vényköteles, amit a brit haditengerészet is ajánl tengeri betegség ellen; ha nem hoztok az sem, a kapitányoknál mindig van). Szükség lehet még törülközőre és esetleg hálózsákra (bár a hajókon lesz takaró bekészítés).

9. Mit fogunk enni, inni? Fogunk-e meleg ételt enni?

Az ellátás megoldása egyénileg történik, az egy hajón lévőknek érdemes előre bevásárolni ételt és itat egyaránt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy  legjobban az a rendszer működik, amikor résztvevők felosztják egymás közt, hogy melyik nap ki készíti a vacsorát. A hajón főzési lehetőség, illetve hűtő is van. A bevásárlásnál során érdemes olyan apróságokat is beszerezni, amelyek napközben könnyen elfogyaszthatóak (pl. zabkeksz, gyümölcs, csoki). Feltétlenül érdemes ásványvíz beszerzése, illetve hasznos lehet tea, kávé bekészítése is.
10. Szükséges hoznom horvát kunát, vagy eurót?

A helyszínen a hajó kaucióját euróban kell kifizetni, de ez visszajár, amennyiben nem történt károkozás a hajóban. Ennek mértékét az utazás előtt tudatjuk a résztvevőkkel. Horvátország hivatalos pénzneme a kuna. Erre a helyszínen csak a költőpénz erejéig lehet szükség, így egyéntől függ, hogy kinek mennyire van szüksége.

11. Fogunk tudni mosakodni, pihenni is a hajón a munka, tanulás mellett? Milyen tisztálkodási lehetőség lesz?

A hajók, amikkel megyünk, nagyon jól felszereltek. A komfortról a külön kialakított fürdők és mosdók gondoskodnak. A hajók alkalmasak meleg víz előállítására is. A résztvevők elhelyezése kényelmes kétszemélyes kabinokban történik, ezekben lesz párna és takaró bekészítés is. A programok összeállításakor a pihenésre, a kikapcsolódásra helyeztük a hangsúlyt, így mindenkinek lesz lehetősége feltöltődni.

12. Hogyan fogunk aludni a hajón?

A hajókon a résztvevők elhelyezése kétszemélyes kabinokban történik.

13. Fogunk-e mi is úgymond „dolgozni”, azaz lesz-e szolgálatbeosztás, melyben részt kell majd vennem?

A túra célja, hogy a résztvevők jól érezzék magukat, aktívan, jó társaságban, szép időben és környezetben ki tudjanak kapcsolódni és fel tudjanak töltődni. Ennek szellemében mindenki eldöntheti, hogy milyen mértékben segít a kapitánynak, milyen mértékben szeretné fejleszteni vitorlás tudását, tapasztalatát.

14. Mi a javasolt öltözék szeles, viharos időben? Vegyek vitorláskabátot, vagy egy széldzseki megteszi? Kell-e technikai aláöltözet?

A túrát azzal a céllal szervezzük, hogy a teljesen kezdők, még nem tapasztalt vitorlázók is jól érezzék magukat. Ennek szellemében nem szükséges különösebb befektetés profi vitorlás ruházatba, egy hagyományos széldzseki bőven megteszi.

15. Kössek utasbiztosítást? Milyet érdemes?

Utas és poggyász biztosítás kötése nem kötelező, mindenki egyénileg el tudja dönteni, hogy szeretne-e ilyet. A vitorlázás nem számít extrém sportnak, ez a biztosítás megkötésekor lehet hasznos információ. Érdemes kiváltani az Európai egészségbiztosítási kártyát indulás előtt.

16. Lesz-e gyógyszerdoboz pl. napszúrás, fejfájás, meghűlés elleni szerekkel a hajón?

A hajók szokásos elsősegély dobozzal vannak felszerelve. A részvevőknek érdemes készülni a jól bevált gyógyszerekkel szükség esetére (pl. fejfájás).

17. Milyen programelemekből épülnek fel a programok?

Napi vitorlástúrák, vitorlázási ismeretek elmélyítése, gyakorlása, navigációs feladatok és versenyfutamok, a dalmát Adria évezredes örökségeinek megismerése vízről érkezve, nemzeti Parkok látogatása, kulináris élvezetek felfedezése.

18. A túra után tengeri hajóvezetői engedélyt kaphat-e a résztvevő?

Nem, hiszen a túra nem terjed ki felkészítő oktatásra. Azt azonban garantáljuk, hogy aki részt vesz a vitorlástúrán, megszereti ezt a fajta élményt és el tudja dönteni, hogy a későbbiekben kíván-e vitorlás hajó vezetői engedélyt szerezni.

A horvát “B” hajóvezetői képesítés megszerzésére külön program keretében biztosítunk lehetőséget, amikor is az elmélet mellett rengeteg gyakorlási lehetőséget is biztosítunk. További információk a Szolgáltatásaink linken érhető el.

19. Szükséges bármilyen vitorlás múlt, papír, hajóvezetői engedély a részvételhez?

Az általunk szervezett túrára semmilyen előzetes tapasztalat vagy képesítés nem szükséges. Minden hajóra képzett és tapasztalt szkippert biztosítunk. A teljesen kezdők egyedi tengeri környezetben élvezhetik a napsütést és a tengeri vitorlázás máshoz nem fogható hangulatát!

20. Céges csapatok vagy magán csapatok is jelentkezhetnek a VMG flotta vitorlázásra?

Igen, a VMG flottavitorlázás programjára várjuk egyének, csapatok, baráti társaságok és akár céges csapatok, vagy akár családok jelentkezését is.

21. Jelentkezhetek egyedül is, úgy hogy nem ismerek mást, aki szívesen eljönne velem? Ilyenkor hogyan dől el, hogy melyik csapatba, melyik hajóra kerülök?

Természetesen várjuk olyanok jelentkezését is, akik egyedül szeretnének jönni. A VMG Yachting egyik célja egy olyan közösség építése, amelyben lehetőség biztosítunk az aktív kikapcsolódásra a vitorlázás iránt érdeklődőknek. Bízunk benne, hogy programjaink során a résztvevők között hosszú távú barátságok kovácsolódhatnak.

Egyéni jelentkezők esetén a hajókba, csapatokba történő beosztás a jelentkezők számától függ és persze egyeztetett módon az indulás előtt a résztevőkkel.

22. Honnan indulnak a hajók, mikorra kell odaérni a résztvevőknek?

A VMG flotta vitorlázás kiinduló kikötője a VMG flotta vitorlázás menüben található, ide kell a résztvevőknek megérkezni a megadott időpontban.

23. Körülbelül mennyi időt vesz igénybe az utazás?

A VMG flottavitorlázás menüben található, hogy pontosan honnan fogunk indulni.

24. Milyen autópálya díjjal kell számolnunk Horvátországban? Hogyan tudom kifizetni, ha én vagyok a sofőr? Részletek a következő linken érhetőek el: http://www.hak.hr/info/cestarine/

Az autópálya díjakat lehet készpénzben fizetni (horvát kunában, vagy euróban), illetve bankkártyával (MasterCard, Maestro, Visa, AmericanExpress).

25. Milyen hajókkal utazunk?

A VMG flottavitorlázás során kényelmes 4 kabinos vitorláshajókkal vitorlázunk, amik két fürdővel, konyhával és egy méretes közös helységgel rendelkeznek. Részletes leírása a hajóknak a VMG flottavitorlázás menüben találhatóak.