Tengeri vitorlás tanfolyamok

Adriai egyhetes tanfolyam / gyakorló vitorlástúrák

20140928_144948Teljesen kezdők is jöhetnek. A tanfolyam célja, hogy minél többet vitorlázunk különböző körülmények között (mérföldgyűjtés), lesz például éjszakai vitorlázás is. A gyakorló vitorlástúra végén lehetőség van a horvát B típusú tengeri hajóvezetői jogosítvány megszerzésére is (ezt a jogosítványt EU-n belül elfogadják, soha nem jár le és nem kell orvosi vizsgálat sem). A hajó egy Beneteau 411-es  egytestű lesz (extrák: Spinnaker, AIS, Radar), ami ideális kezdők számára gyakorolni. A hét során a spinnaker (hátszél vitorla) kezelése is elsajátítható lesz tengeri körülmények között.

A 2024-es év egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúrájának időpontjai, ahol vannak még szabad helyek: 2024. jún. 22-29.

A 2024-es év 3 napos tavaszi adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúrájának időpontjai: 2024.  május 18-21. / május 21-24.

További információ és jelentkezés: Méder Áronnál, mederaron@gmail.com /+36 20 273 8423

Részletek a tematikáról az Ocean Sailing SE weboldalán.

IMG_20141108_102836A horvát “B” hajóvezetői képesítés érvényes motoros és vitorlás hajókra, a tenger parti zónájában (12 tengeri mérföldig a beltenger határától, azaz kb. 20 km a legkülső szigetsortól, vagy ahol nincs ilyen a part előtt, ott a partvonaltól mérve) maximum 30 bruttó regisztertonna méretű hajókra. Ez nagyon nagy méret, kb. 20 métert jelent hajóhosszban, (tengeri hajóknál a hasznos belső űrtartalmat jelzik a hajólevélben) vagyis nagyon komoly méretű hajók is vezethetők ezzel a jogosítvánnyal. A vizsga szóbeli, sem írásbeli, sem gyakorlati rész nincsen. Egy alap tájékozottságot kérnek számon, amely minimum nélkül nem szabad kimerészkedni a tengerre hajóval. Vizsgatárgyak: kitérési szabályzat, térképismeret és alapfokú navigáció, hajók fény- és hangjelzései, vészjelzések, rádiós kommunikáció és segítségkérés szabályai. A vizsga horvát, angol és német nyelven történhet, főleg olyan feladatokat adnak, amihez nincsen szükség mélyebb nyelvtudásra (pl. térképműveletek.) A vizsga könnyű, mi a vizsgaanyagnál jóval több tudást adunk, illetve gyakorlati képzést is nyújtunk vitorlás hajón.

Horvátországban 3 méter hajóhossz felett legalább ezzel a “B” hajóvezetői képesítéssel kell rendelkezni, mind saját, mind bérelt hajókon, meghajtástól (vitorla vagy motor) függetlenül. Az okmányhoz nem kell orvosi vizsgálat és lejárati ideje sincsen. A jogosítvány nemzetközi és az EU területén belül elfogadják.